Про компанію

На шляху до світових стандартів

На шляху до світових стандартів
Продуктивність, надійність і ефективність використання обладнання - три кити, на які спирається в операційній діяльності будь успішне підприємство. Caterpillar®, забезпечивши два перших параметра в лінійці гірської техніки, прагне знайти і оптимальні рішення для допомоги своїм партнерам в поліпшенні третьої складової. Вперше в СНД на базі ТОВ «Єристівський ГЗК» реалізується річна комплексна програма оцінки та підвищення кваліфікації операторів техніки САТ, що увібрала кращі світові практики використання продукції цього бренду.



Підвищення коефіцієнтів використання гірничого обладнання є одним з основних факторів забезпечення життєдіяльності підприємств.

При цьому варто відзначити, що для вирішення цих завдань, поряд з придбанням високотехнологічного обладнання, не менш важливо навчитися користуватися його перевагами.

- Які б передові технології не використовували виробники спецтехніки, на сьогоднішній день оператор машини є одним з головних учасників робочого процесу, - підкреслив керівник експертної інженерної групи «Цеппелін Україна» Олег Лавринович. - Від якості та ефективності його роботи багато в чому будуть залежати і показники бізнесу. Відповідно до аналітичних даних OSHA (Occupational Safety & Health Administration) 94% всіх серйозних катастроф, в яких бере участь великогабаритне обладнання, трапляються через людські помилки і відсутність відповідної підготовки операторів і лише 6% припадає на механічні поломки. Тому фахівцями компанії був розроблений інструмент, що дозволяє в значній мірі вплинути на ефективність роботи персоналу. Краще відразу навчити людину правильно працювати, для того, щоб отримати додатковий прибуток і зростання виробничих показників, продовжити терміни безаварійної експлуатації машин, виключити вихід техніки з ладу з вини оператора.



По суті, Operator Assessment & Training Program (Програма оцінки та підвищення кваліфікації операторів), що реалізується кваліфікованими фахівцями компанії і ГТЦ ТОВ «Єристівський ГЗК», складається із заходів щодо поліпшення ключових виробничо-експлуатаційних показників, спрямовані на підвищення безпеки робіт, збільшення продуктивності і зниження собівартості транспортування гірської маси.

Вперше вона була реалізована в кар'єрі гірничодобувної компанії Mirabela Mineração (Бразилія), що призвело до значного зростання виробництва. Це поклало початок широкому впровадженню Cat Best Practices.

У програмі взяло участь 194 оператора самоскидів (моделі 789С і 793С), гусеничних бульдозерів і шарнірно-зчленованих самоскидів САТ гірничо цеху ЄГОК.

Перший етап, який проходив з жовтня по грудень 2015 року включно, складався з оцінки теоретичних знань і практичних навичок операторів. Згідно зі стандартами центрів навчання Caterpillar, були здійснені тестування персоналу, оцінені практичні навички кожного оператора безпосередньо на робочих місцях, проведено моніторинг виробничо-експлуатаційних показників.



- Теоретична частина включала тести на знання правил техніки безпеки, пристроїв та особливостей експлуатації техніки САТ, - розповів тренер-інструктор «Цеппелін Україна» Олег Гартман. - Оцінка практичних навичок операторів проводилася в процесі виконання ними своїх функціональних обов'язків.

Моніторинг помилок і ключових виробничих і експлуатаційних показників проводився аналітиком VIMS Романом Хряпченко. Відповідно до цілей програми аналізувалися і узагальнювалися вісім основних виробничо-експлуатаційних показників.

- За результатами оцінки і проведеного моніторингу не виявлено операторів, які потребують навчання початкового рівня, - заявив координатор проекту гірський інженер «Цепелін Україна» Максим Підгорний.

Всі учасники продемонстрували досить високий базовий рівень теоретичних знань і хороші практичні навички, що дозволяє почати навчання відразу за програмою 2-го рівня.

- Єристівський комбінат, починаючи від проектування і будівництва, становлення і подальшого розвитку дотримується єдиної стратегічної лінії - це впровадження сучасної, надійної техніки, її раціональне і ефективне використання, застосування прогресивних, передових методів в роботі, - підкреслив начальник гірничого цеху Сергій Таран. Так як в більшій мірі на ЄГОК переважає обладнання техніки Саterpillar, то і було запропоновано фахівцям даної компанії дати оцінку працівникам цеху по двох напрямах: знання теоретичної частини машин і застосування практичних навичок в роботі на даному обладнанні. У процесі оцінки операторів, припущення про те, що не всі працівники в повній мірі оволоділи тими чи іншими знаннями і правильними прийомами при управлінні машинами такого класу підтвердилися, тому питання про проведення другого етапу навчання, під час якого з кожним працівником будуть проведені заняття і тренінги навіть не обговорювалося.



На підставі інтегрованого аналізу персоніфікованих даних було сформовано дві групи операторів, статистично порівнянних за рівнем знань і проявлених професійних навичок. Одна складається з працівників ГТЦ, що отримали вищу кваліфікацію (4-5 «зірок») і інша - це працівники з менш високим рівнем підготовки (1-3 «зірки»). На даний момент оператори самоскидів, гусеничних бульдозерів і шарнірно-зчленованих самоскидів САТ приступили до вдосконалення теоретичних знань і практичних навичок.

- У період реалізації I-го етапу виявлені і зафіксовані найбільш часто повторювані помилки, на усунення яких ми направляємо основні зусилля, - підкреслив Олег Гартман. - Основою для подальшого вдосконалення навичок є чітке розуміння значень індикаторів і реакцій на зміни оперативної обстановки. Недооцінка можливих наслідків подальшої експлуатації техніки оператором, який свідомо або несвідомо ігнорує оповіщення різних категорій, може привести до поломки і виходу техніки з ладу. Наша мета - виключити можливість нерегламентованих дій і знизити ризики їх прояву.

Програми навчання фокусуються на досягненні цілей, узгоджених з керівництвом гірничо-транспортного цеху ЄГОК, і включають пакет теоретичних матеріалів, а також методологію розвитку і зміцнення навичок операторів стосовно безпечного та ефективного використання кар'єрних самоскидів і бульдозерів. Моніторинг виробничих показників триває. По завершенню програми відбудеться повторне тестування операторів і оцінка практичних навичок на робочих місцях. Потім буде вироблено фінальне підведення підсумків і зроблений аналіз досягнутих результатів. Кращих операторів очікують заохочувальні призи від керівництва підприємства і компанії «Цеппелін Україна».

- Ми очікуємо досягнення значного зростання продуктивності, зниження витрати палива і середньої кількості помилок, підвищення коефіцієнтів технічної готовності і використання обладнання, - пояснив координатор проекту гірський інженер Максим Підгорний. - Крім того, ми плануємо збільшити напрацювання технологічного парку ГТЦ і знизити час ремонту. Перевантаження автомобілів і пошкодження шин з вини оператора передбачається виключити повністю.



Протягом року персонал ГТЦ буде перебувати під контролем аналітичних систем, що постійно фіксують їх дії, і пильним наглядом сертифікованих фахівців.

- Беручи до уваги той факт, що ряд скоєних оператором протягом зміни дій відбувається на підсвідомому рівні, ми прийняли рішення про необхідність навчання і контролю операторів протягом тривалого часу, - підкреслив Сергій Таран. - Це, на нашу думку, дасть можливість закріпити отримані знання і надалі експлуатувати техніку, виключно відповідно до рекомендацій її виробника. Ми впевнені, що робота над викоріненням неправильних методів в роботі призведе до досягнення високих економічних показників, що відповідно позитивно позначиться і на стабільності роботи всього комбінату.

Оперативний контроль персоналу ГТЦ і, як наслідок, самоконтроль, в основі якого також лежить збереження професійного іміджу, внутрішньокорпоративна конкуренція і адміністративне стимулювання, в сукупності з отриманими знаннями повинні привести до вироблення і прищеплення стійких правильних навичок керування гірничими машинами. Таким чином, уникаючи непродуктивних витрат, підприємство зможе підвищити ефективність ведення гірничих робіт, а персонал - свою конкурентоспроможність і цінність на ринку праці.

- Це процес постійних поліпшень і ми вже розглядаємо з начальником ГТЦ можливість підготовки внутрішніх тренерів з числа найбільш кваліфікованих операторів ТОВ «Єристівський ГЗК», - підкреслив Олег Лавринович.

За матеріалами Цеппелін Україна,
Автор Руслан Кохно.

до всіх новин

інші Новини

10.01.2024

Передача авто одній з бригад ЗСУ!
дізнатись більше

13.07.2023

Екскурсія для студентів у відділ сервісу будівельної техніки
дізнатись більше

14.04.2023

Вітаємо з Великоднем!
дізнатись більше

07.04.2023

Happy Easter Holidays
дізнатись більше
перейти до всіх новин